Aan de Breede Beek


Hoewel wij nog niet in paniek zijn, we hebben nog een wijnbox klaarliggen, leek het ons toch leuk om in het kader van support your locals naar een Nederlandse wijn op zoek te gaan. Dat is niet eenvoudig. Jawel, er is genoeg maar vaak duur. Wat logisch is, want het is vaak schaars. Daarnaast ook nog lang niet altijd even lekker.

Zoals jullie weten moeten de wijnhuizen in onze box voldoen aan een aantal criteria. Vanzelfsprekend moet het goed zijn, het moet ook van kleine wijnhuizen komen, met oog voor de natuur en niet in Nederland verkrijgbaar. Dat laatste is niet gelukt. Het is zelfs alleen in Nederland verkrijgbaar maar er is ook niet heel veel. Het wijnhuis heeft namelijk maar 2ha en maakt slechts 8.000 flessen per jaar. Hun wijnen worden geschonken in het sterrenrestaurant Rijks in Amsterdam.Dit jaar werd Aan de Breede Beek uitgeroepen tot de top 3 beste wijnhuizen van de Lage Landen!

We rijden over een mooie landweg met overal eieren te koop en soms ook melk. Na een mooie tocht komen we aan op landgoed Slichtenhorst in de Gelderse Vallei, Nijkerk. Hier ligt wijndomein ‘Aan de Breede Beek’. We hebben een afspraak met eigenaar en wijnmaker Henk Breugem. En we zijn wel toe aan een wijntje na zo’n intensieve reis...Henk, nog steeds een paar dagen per week werkzaam in de zorg, begon in 2003 met wijn maken. Vanzelfsprekend wit maar ook rood en ‘prosecco’. Zittend aan de rand van de druivenranken proeven we de rosé prosecco en we dachten echt ‘dit kan helemaal niet’. Zo lekker, zo niet Nederlands.

Henk werkt hier met 20 vrijwilligers. Ze onderhouden hier met veel liefde de 2 ha, met inmiddels meer dan 15 jaar oude wijnstokken. Momenteel is er veel last van droogte en moet er flink gesproeid worden. Dit water kom niet uit de Breede Beek zoals je zou vermoeden, want inmiddels zou men dit beter de ‘Droge Sloot’ kunnen noemen. Het water komt uit een bron. Henk werkt volledig biologisch. Om de druivenstokken heen staan enorme bomen die zorgen voor de bescherming van het domein. Het is hier werkelijk prachtig. Een mooi wandelgebied met bos, moeras en heide en....druiven.

Ander opvallend detail zijn de etiketten. Zijn de meeste Nederlandse wijnen over het algemeen te herkennen aan de super truttige etiketten, hier is dat anders. Op aanraden van een vriend liet hij nieuwe etiketten ontwerpen met als inspiratie de bomenweelde waartussen de druiven van zijn wijngaard beschermd worden. En vervolgens dan ook de drinker van de wijn.De rest van de flessen nemen we mee naar huis om ze daar vervolgens te proeven met wijninfluencer Wim Vis. Ook hij is onder de indruk van deze wijnen en gezamenlijk kiezen we drie wijnen uit voor de box.

Posts
Recente Posts
Archief
Zoek via onze tags
Volg ons
  • Facebook - grijze cirkel
  • Instagram - grijze cirkel