Radici e Filare


Deze maand een wijn uit Noord Italië, Piemonte. Geen paniek, wij namen het al mee eind vorig jaar toen Corona slechts een lekker biertje was. We hadden een afspraak bij een klein wijnhuis in Piemonte. Nu komen wij op de meest afgelegen plekken voor onze wijnafspraken, maar dit keer was het zelfs daar niet te vinden. Veel wijngaarden maar niet het wijnhuis dat we zochten. En juist op zo’n dag dat er ook helemaal niemand op straat is die je op weg kan helpen.

Uiteindelijk bleken we helemaal verkeerd te zitten en moesten we gek genoeg een kilometer of 15 elders zijn. En 15 km in de bergen is toch anders. Ook op die plek was het wijnhuis volledig verstopt van de bewoonde wereld en waren we meer dan aan één wijntje toe toen we daar aankwamen. Al snel kwam de scimmia uit de mouw. Het kleine wijnhuis Buganza had zijn krachten gebundeld met het nog veel kleinere wijnhuis Radici e Filari.

We kregen van alles te proeven maar geen van de wijnen kon ons echt bekoren en dat is best lastig. We komen dat wel vaker tegen.

Maar gelukkig , zoals gezegd, was hij net samengegaan met wijnhuis Radici e Filari van wijnmaker Simone Roveglia en daarvan zitten nu de wijnen in onze box. We moesten Renato Buganza teleurstellen maar hij pakte het ogenschijnlijk sportief op. Ongetwijfeld delen ze de boekhouding.

De wijnstokken (met slechts 3ha het kleinste wijnhuis wat ooit in onze box terecht is gekomen) van Simone Roveglia bevinden zich in een ecologisch beschermd natuurgebied ‘Bosco Della Sorti’. Het wijnhuis werkt dan ook volledig biologisch. De vrouw van Simone kweekt hier vergeten groenten en fruit.

De wijnen van deze sympathieke Engels sprekende Italiaanse wijnmaker verrassen ons in positieve zin. Niet altijd even gemakkelijk, maar wel vanuit een eigenzinnige en eigen filosofie. Die gaat zelfs zover dat ze sommige wijnen niet eens het hele proces door laten gaan. En er dus wijnen zonder jaartal bijzitten. Ook weer bijzonder!

Zoals de Sansussì (geen probleem). Dit was het eerste wijnhuis in de regio dat een rode (Barbera) wijn ging maken zonder sulfiet. Men verklaarde ze voor gek maar na vier jaar experimenteren lukte het. Vandaar de naam ‘ Geen probleem’. ”Een unieke wijn, zonder toegevoegde sulfieten, gemaakt met het oorspronkelijke proces dat door de familie Buganza is geëxperimenteerd. Een volledig handmatige techniek, waarbij de natuur als bondgenoot wordt gebruikt. De kou van de winter doet de wijn stabiliseren, de kooldioxide van natuurlijke gisting om de wijn in de winter goed te bewaren en bij de eerste warme dagen gaat de wijn gebotteld worden. Productie slechts 1500 flessen.

Sulla tua salute.

Posts
Recente Posts
Archief
Zoek via onze tags
Volg ons
  • Facebook - grijze cirkel
  • Instagram - grijze cirkel