Domaine Les Lys


In onze zoektocht naar unieke wijnen, stuitten wij vorig jaar tijdens de wijnbeurs in Lille op deze bijzondere wijnmaakster, Marie-Hélène Veyrunes.

Lille is voor ons een inspiratiebeurs waar we kennis kunnen maken met wel 1.000 kleine wijnhuizen en hun eigenaren. Marie-Hélène viel direct op tussen het merendeel traditionele wijnmakers. Neusringetje, kort kapsel, tattoo, vriendelijke uitstraling. Puur en puur zichzelf. Dat sprak ons aan.

Evenals Marie-Hélène zijn de wijnen van Domaine Les Lys ook puur, eerlijk en eigentijds.

We waren niet de enige die in de gaten hadden dat Domaine Les Lys mooie wijnen weet te produceren. We moesten ons door de menigte heen wurmen om vervolgens hun prachtige wijnen te kunnen proeven.

Aan het einde van de middag zijn we nogmaals teruggegaan om te proeven. De drukte bleef aan, de dag kwam tot een einde en Domaine Les Lys had zich absoluut op onze wensenlijst gepositioneerd.

Afgelopen maand hebben we contact met Marie-Hélène opgenomen om te kijken of we de wijnen konden laten bezorgen. Ze wist nog exact over welke wijnen wij enthousiast waren en gaf aan dat het geen probleem was om de wijnen te laten bezorgen.

Normaliter halen we de wijnen graag zelf op en hoewel er een aantal wijntrips in de agenda staan, maar niet deze kant op.

Het wijnhuis Domaine Les Lys ligt in het hertogdom Uzès bij Blauzac in de regio Avignon. Marie-Hélène Veyrunes en Thomas Faure bestieren hier hun domein. Een modern wijnhuis passend bij de eigentijdse wijnmakers.

Les Lys ligt aan de rand van het Cevennen gebergte. De Mont Lozère is met 1.700 meter de hoogste berg. De druiven halen hun kracht uit de zand- en kalkstenen grond wat de wijnen van een bijzondere frisheid voorziet met veel mineralen.

De wijnen worden in de kelder gerijpt op kleine eiken vaten, eiken vaten van 600 liter en rvs-vaten. Les Lys is een biologisch wijnhuis. Thomas en Marie-Hélène maken op jaarbasis slechts 60.000 flessen wijn.

Reeds in de 6e eeuw voor Christus waren er wijnstokken in het hertogdom Uzès. Het hertogdom strekt zich uit tussen Nîmes en Alès. De bodemstructuur bestaat uit kalksteen. De belangrijkste rode druiven zijn de syrah en de grenache.

Posts
Recente Posts
Archief
Zoek via onze tags
Volg ons
  • Facebook - grijze cirkel
  • Instagram - grijze cirkel