Chateau Amsterdam


Een bijzonder wijnhuis verdient het om de uitzondering op de regel te zijn. Dus voor het eerst een wijn die wel in Nederland verkrijgbaar is... het Nederlandse wijnhuis Chateau Amsterdam.

En wat is er leuker om een Nederlandse wijn bij het kerstdiner te serveren!

Dus speciaal voor de kerstdagen hebben we chef Arjan Dijkman (www.luuxdineren.nl) gevraagd bij deze wijnen een kerstmenu samen te stellen. Een bijzondere wijn bij een bijzonder menu voor een bijzondere gelegenheid.

Chateau Amsterdam. Als we dat zeggen kijken mensen ons vaak een beetje verbaasd aan en met enige twijfel in de ogen. Een grap? Nee zeker niet. Chateau Amsterdam is gelegen in het industriële en creatieve Amsterdam Noord. Daar maakt Jos Harrewijn, wijnmaker en imker, op een hele professionele en passievolle manier prachtige wijnen. Samen met zijn zoon Remy, schoonzoon Tom Veugen en anderen runnen zij Chateau Amsterdam.

Als je ooit op zoek gaat naar Chateau Amsterdam zoek dan niet naar druivenstokken want die ga je daar niet vinden. Als enige wijnhuis in Nederland importeert Chateau Amsterdam namelijk de druiven. Vader, zoon en schoonzoon reizen met regelmaat naar Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk om daar met de hand geplukte (biologische) druiven in te kopen. Deze trossen worden vervolgens in speciale bakken per gekoeld transport naar Amsterdam vervoerd.

Eenmaal daar begint eigenlijk direct het verwerkingsproces. Om zeker te zijn van een goede start, wordt er tien dagen voor de oogst een emmer druiven uit hun deel van de wijngaard gehaald waarin de gistcultuur zich alvast kan ontwikkelen. Dat emmertje reist op de voorbank van de vrachtwagen mee naar Nederland en daarmee komt de vergisting vlot op gang.

Chateau Amsterdam bestaat pas sinds 2017 en het eerste jaar werden er maar een kleine 6.000 flessen gemaakt tot ruim 40.000 nu in 2019. De vinificatie gebeurt met het beste materiaal wat je je maar kan voorstellen. Ruim 10 RVS vaten en eiken vaten van de allerbeste kwaliteit. Menig Frans wijnhuis is hier jaloers op. Hoewel er geen druivenranken te vinden zijn en dit oude fabriekspand geen kasteel is, waan je je bij Chateau Amsterdam wel degelijk in een wijnhuis. De vaten, de geur en de professionaliteit doen je vermoeden dat je in een beroemd Frans chateau terecht bent gekomen.

Op de flessen kun je lezen welke druif het betreft en waar de druiven vandaan komen. Ook jaartal en hoeveel flessen er van geproduceerd zijn. Ze maken momenteel ongeveer tien verschillende soorten wijn en wij kozen er drie uit: een chardonnay, een spätburgunder en een cabernet sauvignon.

Een bijzonder warme en prachtige kerst en een mooi wijnjaar! Richard + Taco

Posts
Recente Posts
Archief
Zoek via onze tags
Volg ons
  • Facebook - grijze cirkel
  • Instagram - grijze cirkel