Azienda Giribaldi

Italië, de Piemonte. We nemen de binnenweg naar wijnhuis Giribaldi in Rodello, Barolo. Het is een adembenemende route die niet zou misstaan in het televisieprogramma ‘de gevaarlijkste wegen van de wereld’. Veel bochten, veel bergen en uitzicht op de eeuwige sneeuw van de Italiaanse Alpen. En dat in een busje. We zijn dan wel toe aan een goed glas wijn als we uiteindelijk bij Giribaldi arriveren.

Het wijnhuis oogt groot en dat is ook het eerste wat we denken als we door oom Giribaldi worden meegenomen naar de kelders. Alessandra Giribaldi, waar we een afsraak mee hebben, is namelijk nog niet aanwezig is. In de kelders veel kleine en grote Franse eiken vaten, wat bijzonder rijk overkomt. Toch blijkt Giribaldi maar tussen de 50.000 à 60.000 flessen per jaar te produceren.

Als Alessandra is gearriveerd, neemt ze ons mee naar een prachtig proeflokaal met een groot raam wat uitkijkt over de wijnvelden en de met eeuwige sneeuw bedekte Alpen. Adembenemend. Ook hier in de Barolo valt jaarlijks sneeuw, twee meter is geen uitzondering.

Wij hebben geluk. Het is vandaag is het met 23 graden, wat 10 graden warmer dan normaal is.

De wijnmaker van Giribaldi is de broer van Alessandra en zij is verantwoordelijk voor de sales. Dat is een verstandige keuze. Daarnaast zijn ook haar vader, moeder en oom nog zeer actief betrokken.

Giribaldi heeft een grote naam. Hun Spumante is al jaren de beste van Italië en al hun wijnen vallen regelmatig in de prijzen en zijn zeer geliefd. Nagenoeg alles gaat naar het buitenland. Met name New York en LA. Een klein gedeelte naar Scandinavië en sinds vandaag dus ook naar Nederland. De keuze voor dit wijnhuis blijkt een schot in de roos. Eigenlijk zijn al hun wijnen even lekker. Alessandra heeft er een paar lekkere kazen bij geserveerd en zelden hebben we ergens langer geproefd dan hier.

Giribaldi was één van de eerste wijnhuizen die volledig biologisch gingen werken in Italië. Al 30 jaar namelijk. Ze maken witte wijnen van de in Italië populaire Arneis druif en rode wijnen van Barbera, Dolcetto en natuurlijk van de Nebbiolo druif. Door een tegemoetkoming van Alessandra lukt het zelfs om een Nebbiolo d’Arba in onze wijnbox te krijgen!

We kiezen uiteindelijk voor drie rode wijnen in de wijnbox, geen slecht idee voor de tijd van het jaar. Een Dolcetto, een Langhe Rosso en dus een Nebbiolo d’Arba.

Posts
Recente Posts
Archief
Zoek via onze tags
Volg ons
  • Facebook - grijze cirkel
  • Instagram - grijze cirkel