Domaine Gaget

In het voorjaar brachten we een bezoek aan de Bien Boire Beaujolais. Meer dan 150 wijnhuizen puur en alleen uit de Beaujolais presenteren hun wijnen verdeeld over drie kastelen.

Uit de Beaujolais komen prachtige wijnen en onterecht denken veel mensen nog aan de Beaujolais Primeur die eind vorige eeuw heel populair was, zeker ook in Nederland. In het voorjaar keek men uit naar de Hollandse nieuwe, in het najaar naar de Beaujolais Primeur. Toen wijn echter steeds populairder werd en we steeds meer wijn zijn gaan drinken kwamen we er snel achter dat bijna al het andere lekkerder was. De wijnen uit de Beaujolais kregen hierdoor een wat mindere reputatie maar dat is niet terecht en langzamerhand omarmen weer steeds meer mensen de wijnen uit dit gebied.

De Beaujolais kent 10 Cru’s waarvan Fleurie, Moulin-a-Vent, Brouilly en Morgon de bekendste zijn.

We proeven niet alle 150 wijnen, maar we hebben ons best gedaan en uiteindelijk blijven er dan een aantal over die er echt in onze ogen uit sprongen.

Eén van deze wijnboeren, Mikael Gaget, vraagt ons om de volgende dag zijn domein te bezoeken. Hij zal er zelf niet zijn, hij is immers op deze beurs, maar zijn vader zal ons dan ontvangen. Wij nemen zijn uitnodiging met 2 handen aan.

Vader Gaget deed het wijnhuis enkele jaren geleden over aan zijn zoon en zo blijft Gaget ook de komende jaren een familiebedrijf. Het is de overgrootvader van Mikael die begin vorige eeuw het domein kocht en kort daarna werd opgeroepen om te vechten in de eerste wereldoorlog. Lang gebeurde er vervolgens niets meer op dit domein en groot was de verbazing toen de ‘oude’ Gaget plotseling na drie jaar weer thuis kwam. Vervolgens stond hij aan de basis van dit mooie wijnhuis waar de modernisering nog niet voorbij is gekomen.

De vader van Mikael kocht in de jaren 70, bij gebrek aan geld voor mooie eiken wijnvaten, drie tweedehands vaten van het biermerk Kronenbourg. Die vaten waren zo groot dat je er recht op in kon staan. Om de biersmaak er uit te halen schraapt Gaget senior maandenlang de bovenste laag van het hout af. Ongetwijfeld zal de wijn in die jaren een vleugje bier hebben gehad, misschien schuimde de wijn zelfs een beetje maar inmiddels, de vaten zijn nog steeds in gebruik, is die smaak wel verdwenen. Daarnaast is er nu wel geïnvesteerd in nieuwe houten wijnvaten.

Het wijnhuis Domaine Gaget ligt aan de voet van de Côte du Py en is omgeven door de topdomeinen uit deze streek.

Posts
Recente Posts
Archief
Zoek via onze tags
Volg ons
  • Facebook - grijze cirkel
  • Instagram - grijze cirkel