Weingut Schäffer wordt Weingut Wader


Deze maand brachten wij een bezoek aan het kleine, maar bekende Duitse wijnhuis Schäffer in Neustadt-Hambach in het gebied Pfalz. Wijnhuis Schäffer is niet alleen bekend vanwege zijn goede wijnen, maar ook door de populaire Duitse dramaserie ‘Weingut Wader’. Het wijndomein van Andreas Schäffer speelt een prominente rol in de serie. Mede hierdoor bezoeken duizenden mensen jaarlijks het wijnhuis.

Andreas ontvangt ons in zijn prachtige vinotheek waar het zo mogelijk nog kouder is dan buiten. De vinotheek is eigenlijk gesloten, maar speciaal voor ons opent hij de deuren. Rond 1.850 diende dit als een soort van belastingkantoortje. Belasting werd in wijn betaald en 10% van de oogst lag in deze ruimte. Vandaar de naam Zehn Lager.

Als we na een kwartier alle drie beginnen te klappertanden, besluit Andreas de proefsessie bij hem thuis te vervolgen waar het gelukkig een stuk aangenamer is.

Andreas staat aan het hoofd van dit kleine familiebedrijf opgericht door zijn voorvaderen in 1843. De zoon van Andreas studeert binnenkort af in ‘Weinbau und Oenologie’ en heeft aangegeven de familietraditie voort te willen zetten.

Op het domein is tevens een bed & breakfast met meerdere kamers en een restaurant waar je lekker kunt eten onder het genot van de Schäffer wijnen. Een deel van de meer dan 50 man tellende filmploeg verbleef ruim een maand op dit domein.

Schäffer produceert slechts 60.000 flessen per jaar. Omdat de filmploeg wilde filmen in de maand oktober heeft hij in overleg met de regisseur besloten om een deel van de wijnen niet in augustus te oogsten, maar tijdens het filmen in oktober. Wat overigens een heerlijke Riesling opleverde.

Andreas maakt ongeveer 20 soorten wijn en dat is heel veel bij een oplage van 60.000, maar niet ongebruikelijk in Duitsland. Hoewel ijswijn meer past bij de buitentemperatuur proeven we juist deze niet en slaan we ook zijn rosé over. We richten ons op zijn witte en rode wijnen. Eigenlijk is alles wat we proeven, ongeveer 10 verschillende wijnen, even lekker en zit er geen teleurstelling tussen.

Toch is de keus dit keer niet moeilijk. We willen nu eens geen Pinot Noir (Spätburgunder) en ook geen Riesling.

Hoewel zijn huiswijnen onder de naam Ajooh heel lekker zijn, gaan we toch voor de betere wijnen van Schäffer. We kiezen voor de Grauburguder (Pinot Gris), de Zartbitter (cabernet sauvignon, merlot en syrah) en de Feinherb (merlot, syrah en regent).

Posts
Recente Posts
Archief
Zoek via onze tags
Volg ons
  • Facebook - grijze cirkel
  • Instagram - grijze cirkel