Domaine Félix & Fils

Dit keer brachten we een bezoek aan de Bourgogne. We verblijven in een mooie gîtes in de plaats Auxerre. Auxerre is een leuke stad om te bezoeken. Niet groot, twee dagen is voldoende. Auxerre zelf heeft een bijzondere kathedraal en een mooie abdij. Er zitten ook een paar goede restaurants. Vanuit de stad, die ligt aan de rivier de Yonne, is het de moeite waard om de plaatsjes Irancy en Chablis te bezoeken.

We hebben een afspraak bij Domaine Felix in Saint-Bris le Vineux. Zeker geen gok, want we hadden gelezen dat Olivier, de jonge wijnmaker die inmiddels het Domaine over heeft genomen van zijn ouders, bijzondere wijnen maakt.

Zoals gebruikelijk kiezen wij wijnhuizen met een niet al te grote oplage en wijnhuizen die hun wijn (nog) niet in Nederland verkopen. Vaak gezien hun omvang wordt de wijn grotendeels alleen in Frankrijk zelf verkocht.

Domaine Felix maakt wel vijftien soorten wijn. Eigenlijk allemaal mooie wijnen. We maken uiteindelijk geen voor de hand liggende keuze. Geen Chablis, maar een Sauvignon, wel één met 2 sterren. En twee Pinot Noirs, waarvan één met de bijzondere druif de César.

De druif César

Rond 1780 werd voor het eerst gewag gemaakt van dit ras in het noorden van centraal Frankrijk, dus eigenlijk ten zuidoosten van Parijs, zoals de Chablis. Maar tegelijkertijd ook in Irancy, ten zuidoosten van Auxerre. De echte bakermat schijnt te liggen nabij het dorpje Coulanges-la-Vineuse. DNA- onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat deze variëteit een kruising is tussen de Pinot Noir en de Gänsfüsser. Het is een krachtige druif, die rond half september volledig rijp is en vanaf die tijd dus ook geoogst kan worden. In het voorjaar is deze druif gevoelig voor te veel wind, terwijl later in het groeiseizoen ook meeldauw en valse meeldauw een negatieve rol kunnen spelen. Aroma's van rood fruit gaan gepaard met veel tannine, waardoor de wijn aan kracht wint en nog enige tijd bewaard kan worden. Daarom wordt deze druif ook gebruikt in een blend met bijvoorbeeld de Pinot Noir.

Sauvignon Blanc...

‘Domaine Félix is gelegen in Saint-Bris le Vineux. Saint-Bris is een bijzondere plaats omdat dit de enige gemeente binnen de Bourgogne is die Sauvignon Blanc mag maken, alle andere plaatsen in de Bourgogne maken als het om witte wijn gaat, Chardonnay.’We willen je een hele mooie kerst wensen en hopen dat onze wijnen hier een beetje aan mogen bijdragen....

Posts
Recente Posts
Archief
Zoek via onze tags
Volg ons
  • Facebook - grijze cirkel
  • Instagram - grijze cirkel