Domaine de la Linotte

Het was in januari dat wij naar de Alsace in Frankrijk reden om daar het kleine wijnhuis Domaine de la Linotte te bezoeken. We reden door weer en wind en sneeuw. Het kon echter ook niet wachten want het wijnhuis had voor zijn rosé in de toonaangevende Le Guide Hachette des Vins het hoogst aantal van 3 sterren gekregen en ons was duidelijk geworden dat er niet heel veel flessen waren geproduceerd.

Na een barre tocht reden we het ‘uitgestorven’ plaatsje Bruley binnen. Het leek alsof er een alert was uitgegaan met de oproep om ramen en deuren gesloten te houden, de luiken naar beneden te doen en in de kelder te wachten tot nader order. Op de borden bij restaurants staat dat de keuken om 18.00 sluit, later zou blijken dat ze nooit open zouden gaan. Nu zou je denken, een kelder in Frankrijk is geen straf maar in dit gebied viel dat nog wel tegen want heel veel wijnhuizen waren er niet. We moesten dan ook even zoeken. Eenmaal aangekomen leek er niemand thuis. Toch, de deur was open en we stonden in een ruime hal met meerdere deuren na meerdere vertrekken, mogelijk ook die van onze logeer- kamers die wij geboekt hadden.

Toen was het donker. De lichten vielen uit. Het werkte bij ons op de lachspieren en na even aftasten in het donker vonden we een knop. Opgelost. Kennelijk hadden we met onze zoektocht wel de aandacht weten te trekken van de zoon van de eigenaar en deze beloofde zijn vader te bellen. Een klein half uurtje later stond hij bij ons in de hal.

Marc Laroppe heeft een klein wijnhuis. Hij maakte niet meer dan 19.000 flessen per jaar en dat wil zeggen dat je daar niet van kan leven. Marc werkt daarnaast dan ook bij de plaatselijke wijncoöperatie. We gaan samen met hem de kelder in en daar staan slechts een paar flessen om te proeven. De bekroonde 3 sterren rosé en Vin Gris. Een rode wijn ontbreekt. Die is helaas op.

Dat zet ons meteen aan het denken want een wit/rosé box zonder ook maar één fles rood is door ons niet eerder gedaan. Marc leest onze gedachten en komt met een oplossing. Hij wil ons meenemen naar de coöperatie om daar een hele mooie rode wijn te proeven. Op zich niet verkeerd maar wat we ook nog nooit gedaan hebben is wijn van 2 diverse wijnhuizen in 1 box. Maar stel nu dat de wijn heel goed is.....

Na de overheerlijke rosé en Vin Gris geproefd te hebben en overtuigd dat deze wijnen zeker in de box moeten, rijden we achter Marc aan. Nu ligt het circuit van Le Mans volgens ons niet echt in de buurt, maar we denken wel dat je nu een beeld hebt bij hoe hard wij achter Marc aanreden. Verstappen had het niet beter gedaan. Na een minuut of twintig bereikten wij de coöperatie. Nu zijn wij wel coöperaties gewend maar niet een coöperatie met maar twee wijnhuizen. Die van Marc en van degene die we persé moesten proeven. De rit met gevaar voor eigen leven was voor niets geweest. Deze rode wijn voldeed wat ons betreft niet aan de kwaliteit die wij graag aanbieden in onze box.

En dus, om een kort verhaal lang te maken, 2 flessen Vin Gris en 1 Vin Gris rosé.

Posts
Recente Posts
Archief
Zoek via onze tags
Volg ons
  • Facebook - grijze cirkel
  • Instagram - grijze cirkel