Truttige etiketten

‘Toegegeven. De etiketten op de flessen ogen wat truttig. En dat is zelfs een understatement.’

Deze maand bezochten wij de ‘Salon des Vins des Vignerons Indépendants’ in Lille.

Vanzelfsprekend hebben we veel wijnmakers gesproken en prachtige wijnen geproefd. Tijdens het slenteren over de beurs passeerden wij een echtpaar met wijnen uit het Rhone gebied. We moesten bij hun buurman zijn, maar die was druk en zodoende raakten wij met deze lieve mensen in gesprek. Het echtpaar Bizard stond tussen de nieuwe wijnmakers, hipsters met tattoos, baardjes en neusringen. En echt wij zijn enthousiast over de nieuwe generatie wijnmakers, maar dit echtpaar maakten hun leven lang wijn, dus dat moest goed zijn. Een Bizarre vondst!

Het wijngoed van de familie Bizard ligt in de gemeente Richerenches en beslaat slechts 15 hectare aan de linkeroever van de Rhone. De stad is naast wijn ook bekend om zijn truffels.

Bernard Bizard begon zijn eigen wijn te maken in 1985, daarvoor was hij werkzaam voor andere wijnhuizen. Hij vernoemde de wijn naar zijn kinderen Mireille en Vincent.Het zoals gezegd ‘truttige’ etiket dateert ook van dat jaar en er is nooit een grafisch ontwerper meer aan te pas gekomen. We moeten zeggen, terwijl we dit schrijven, we met een schuin oog naar de flessen kijken en hoe langer we kijken, hoe mooier ze worden. Dit kunnen we dus iedereen aanraden. Wat ook nooit vervangen is, zijn de wijnstokken; alle gebruikte druiven komen van minimaal 35 jaar oude stokken.Een deel van die stokken bevinden zich op oude truffelvelden en genieten van een verfrissend mediterraan klimaat met wind uit de Alpen.Het resultaat van dit unieke microklimaat aan de meest noordelijke rand van de Rhône-meridionale (zuidelijk deel van het Rhônedal) en de grote zorgvuldigheid bij het handmatig oogsten om de kwaliteit en integriteit van de druiven te beschermen, resulteren in een wijn die vol en toch soepel is met een finesse die normaal niet wordt geassocieerd met Côtes du Rhone-wijnen.Inmiddels nemen de kinderen van de familie Bizard ‘Mireille en Vincent’ het wijnhuis langzamerhand over....

Posts
Recente Posts
Archief
Zoek via onze tags
Volg ons
  • Facebook - grijze cirkel
  • Instagram - grijze cirkel