Eerst wijnreis naar Duitsland


Als je jezelf Chateau noemt als wijnhuis in Duitsland dan trek je de aandacht, in ieder geval dat van de Wijnzoekers. Als je dan ook nog eens met namen komt als “Paint it black’ en ‘Raw like sushi’ dan weten we dat we met een wijnmaker te maken hebben die zeker eens een bezoek waard is, onze nieuwsgierigheid is gewekt.

Chateau Schembs ligt in Worms, Rheinhessen, Duitsland. Inmiddels weten de meeste wijnliefhebbers wel, uit Duitsland komt niet alleen maar slechte zoete wijn. In Duitsland worden hele goede wijnen gemaakt en de wijnen veroveren ook in ons land steeds meer marktaandeel.

De Wijnzoekers hebben een afspraak gemaakt met Arno Schembs, de 56 jarige eigenaar en wijnmaker. Schembs is een klein wijnhuis, een oplage van 80.000 flessen op jaarbasis en dat verdeeld over ongeveer 30 verschillende wijnen. Dat is een uitdaging ook voor de Wijnzoekers. We proeven er ongeveer 15 en er zit geen teleurstelling tussen. Stuk voor stuk prachtige wijnen, mooi in balans. De Riesling zoals je hoopt, een volle Chardonnay zonder overheersende houttonen. Al snel beseffen we dat we met het bezoek aan Schembs een goede keuze hebben gemaakt maar dat we wel een selectie moeten maken, een selectie die nog verdomde moeilijk gaat worden.

Arno Schembs neemt uitgebreid de tijd voor ons en neemt ons na het proeven mee naar zijn wijngaarden. Hier vertelt hij over de klimaatverandering die er voor gezorgd heeft dan ze in plaats van eind september, zoals dertig jaar geleden, nu eind augustus al moeten plukken.

De druiven in deze regio hebben gemiddeld meer zonuren dan de de druiven in bijvoorbeeld Toscane. Het is hier immers veel langer licht. De meeste druivenstokken zijn ongeveer 15 jaar oud en geven de beste kwaliteit.

De 80.000 flessen zijn ieder jaar uitverkocht en we vragen Arno dan ook of het daarnaast niet lonend is druiven van andere boeren in te kopen maar daar voelt hij niets voor. ‘ Als het op is ben ik klaar voor dat jaar en dat is een heerlijke gedacht en een heerlijk gevoel, ik hoef niet meer te verkopen’ aldus Arno Schembs.

Als we eind van de dag in ons hotel arriveren hebben we de lijst met geproefde wijnen bij ons en is het aan ons om de selectie te maken.

Posts
Recente Posts
Archief
Zoek via onze tags
Volg ons
  • Facebook - grijze cirkel
  • Instagram - grijze cirkel